Page 29 - EB_Strategia krok po kroku_ebook
P. 29

Robimy fajne rzeczy
i robimy je razem

O zespole pracującym przy tworzeniu i realizacji działań
EB opowiada Monika Marczak, HR Business Partner,
Wyborowa Pernod Ricard

Jak w  wielu innych organizacjach, tak    Dużą rolę odgrywa w  całym procesie      wy się angażujemy i  jakie efekty uzy-       29
i u nas potrzebę rozpoczęcia działań EB   nasza dyrektor personalna, która jest    skujemy.
jako pierwszy dostrzegł dział HR. Nie     blisko projektu, wiele pomysłów opi-
mamy dedykowanej jednostki czy sta-       niuje, dba o  to, żeby koncepcja była    Zespół EB-owy kształtujemy różnie, w za-
łego zespołu projektowego do działań      rzeczywiście dopasowana do specyfiki     leżności od zmieniających się potrzeb. Od
EB. Wciąż jesteśmy na początku naszej     Wyborowa Pernod Ricard. Kluczowe         samego początku było jednak dla nas waż-
EB-owej drogi, docieramy się, określa-    jest pozytywne nastawienie i wsparcie    ne, żeby w budowanie i realizację strategii
my zakresy odpowiedzialności. Czasami     członków zarządu, którzy nie tylko po-   zaangażować wielu pracowników, a  nie
odkrywamy nowe talenty współpra-          stanowili, że EB powinno zostać wpi-     tylko dział HR. Rzeczywiście, w  tym pro-
cowników  – mamy np. w  firmie osobę,     sane w długofalową strategię rozwoju     jekcie wspierają nas bardzo różne działy;
która świetnie pisze, czy taką, która ma  firmy, ale też angażują swój czas, aby   tak naprawdę można powiedzieć, że cała
znakomite pomysły digitalowe, a  pra-     brać udział w naszych aktywnościach.     organizacja. Korzystamy z  wiedzy i  do-
cuje w innym dziale! Staramy się takich   To zaufanie zyskaliśmy, pokazując war-   świadczenia np. działu zakupów, sprzeda-
pracowników angażować, wykorzystu-        tość dodaną działań EB, a  dzisiaj na    ży, komunikacji czy marketingu. Najbliżej
jąc ich naturalne talenty.                bieżąco prezentujemy, w jakie inicjaty-  współpracujemy oczywiście z  działami
   24   25   26   27   28   29   30   31   32   33   34